Mt Victoria

Äntligen fint väder!!! Det firar jag och Alexander med en promenad upp på Mt Victoria som ligger mitt i Wellington. Här har de också spelat in scenen i Sagan om ringen där Frodo och Sam gömmer sig för de Svarta Ryttarna och Frodo nästan sätter på sig ringen för första gången. 
 
 
 
 
 
 
(bilden ovan är scenen)
 
Sweet As!

Storm!

Under de senasre tre dagarna har det blåst storm här i Wellington. Detta har orsakat massa massa förstörelse längs med kusten men också inne i stan. Eftersom det är ett stooooort öppet hav utanför NZ så finns det ingenting som hindrar vågorna att bli så stora de vill. När vågorna sedan mötte Wellingtons kust så blev de lite sura på att det var land där så de slår sönder våra vägar och översvämmar tunnlarna. Vissa vågor gillade trädgårdsarbete och tog hjälp av blåsten så de kunde lägga stora stenar på tomter, fälla träd över husen till och med spränga fönster. 
 
Här är några bilder som tysken Laura postade på Facebook:
 
 
 
Sweet As!
 
 

Lucia NZ stil

Igår kväll var jag på Lucia firande. Jag vet lite konstigt med Lucia nu, men det är faktiskt midvinter här nu så det känndes inte så konstigt iallafall. Man firar bara Lucia i Sverige så i det var nästan bara svenskar där och deras "partners" också. Även om vi var i Nya Zeeland så känndes detta Lucia firandet mer svenskt än hemma i Sverige. Mysigt var det iallafall!
 
 
 
Sweet As!
 

Dagens lunch
Lucia firande idag!


"Promenad till sälarna..."

För snart en vecka sedan var vi en hel helg med danskarna som vi mötte på Kiwi Experience bussen och visade dem runt i Wellington. Första dagen gick vi den långa promenaden till sälarna. Sedan fick Alexander för sig att det fanns en stig upp till ett World War 2 look out... Det var ingen stig mina vänner... det var ett BERG som vi var tvugna att bestiga. Inte för att berget var lätt att bestiga heller, nej det var lösa stenar vilket gjorde att så fort man tog ett steg gled man två steg bak. Man fick helt enkelt springa upp för delar av berget!
 
Tillslut kom vi iallafall upp och det var faktiskt värt det, för fint var det där uppe och i lagom tid innan solen skulle gå ner:
 
 
 
 
 
 
 
 
Sweet As!
 
 

River Valley

Efter Rotorua och några nätter till i Taupo (där vi inte gjorde ett smack under hela vistelsen eftersom det var för dåligt väder) åker vi vidare till ett litet ställe mitt ute i ingenstans omringat av får.
 
Innan vi kommer hit stannar vi och går en promenad runt Tongariro National Park där de flesta scener ifrån Sagan och ringen filmerna spelats in. Bla. scenen då Gollum jagar en fisk. Här träffar vi ett par danskar som vi blev väldigt bra vänner med, Sarah och Christopher.Vi valde att gå en promenad ner till ett vattenfall. Dock var det VÄLDIGT svårt att gå denna "stigen". Vi fick klättra ner för rep hoppa runt på stenar och trycka oss igenom buskar, men fint var det.
 
 
 
 
 
Gollum scenen:
 
 
River Valley:
 
 
 
 
 
Sweet As!

Rotorua

Efter att vaknat upp med massa blåmärken från gårdagens grottkrypning åker vi vidare mot Rotorua där vi måste säga hejdå till våran nya vänn Rick (som ni såg på bilderna från Waitomo). 
Rotorua heter på Maori Whangapipiro (Fong-a-pe-pero) och betyder ond luktande ställe. På grund av Rotoruas geotermala områden. Här finns hål med kokande lera och vatten. Rotorua har också en Maori by som vi fick besöka och uppleva deras kultur. Efteråt fick vi en buffé helt kokad under marken med hjälp av varma lavastenar. Vi åkte äve Luge innan vi åkte till byn. 
 
Här är en video på Maoris krigsdans Haka som vi fick se och vissa av oss dansa. Nya Zeelands rugby Team Al Blacks brukar dansa denna innan deras match ska börja. 
 
 
Lite fakta om Maori: 
Maori är Nya Zeelands ursprungliga befolkning men på grund av att vi Europeér kom så bra överrens med Maori så är de nu utdöda. Det finns alltså inga "renblodiga" Maorier kvar. Maorierna tycker att ju fulare och läskigare du ser ut desto mer attraktiv är du (därför ser man ofta att de gör fula miner och sträcker ut tungan). 
 
 
 
 
 
 
Dagen efter åkte vi till Te Puia som är en geotermal park. Där fick vi ägg som våran guide kokade i en hot pool i marken. 
 
 
 
 
Sweet As!

Waitomo

Efter en natt i Hot Water Beach åker vi vidare mot Waitomo där det finns fullt med grottor och i grottorna lysmaskar! När vi kom fram så åt vi massa mat för att sedan bli upphämtade av The Legendary Black Water Rafting co. Där bytte vi om till våtdräkter och hjälm för att sedan träffa världens roligaste guide! Vi gjorde lite poser innan vi åkte till ett hål i marken som vi skulle ner i! 
 
Efter lite varm choklad och kaka hoppar vi i vattnet i grottan släcker våra lampor och kollar in lysmaskarna som täckte hela väggarna. Sedan blev det lite varm saft och choklad för att värma upp oss innan vi skulle klättra upp för underjordiska vattenfall! 
 
Detta har varit bland det häftigste jag någonsin gjort och roligaste och tack vare våran guide som gjorde allt till en eftermiddag jag aldrig kommer glömma!
 
 
 
 
 
 
 
Sweet As!
 
 

Hot Water Beach

Efter ganska många dagar i Auckland hoppar vi på Kiwi Experience igen och åker vidare mot ett ställe som heter Hot Water Beach. Här var det bara att slänga in väskorna på rummet för att sedan bli upphämtade av en snubbe som skulle ta oss till kajaker. 
 
Vi skulle nu ut och paddla kajak igen och denna gången på havet och i samma kajak. Vi fick se stingrockor simma bredvid kajaken när vi paddlade till ett ställe som heter Cathedral Cove. Där gjorde vår guide kaffe till oss och jag tog en latte, Alexander tog varm choklad. 
 
 
 
 
 
När vi kom tillbaka fick vi snabbt byta om till badkläder och springa ner till stranden med en spade. Vid lågvatten så kan man nämligen gräva sig en egen liten hot water pool. På vissa ställen var det så varmt att man kunde bränna sig! 
 
 
 
Sweet As!

Auckland

Efter det läskiga hoppet i Taupo och en got natts sömn åker vi vidare mot Auckland som är Nya Zeelands största stad. Hela Auckland ligger omringat av massa vulkaner (som såklart inte är aktiva längre) och här finns dessutom södra halvklotets högsta byggnad Skytower. 
 
Vi var i Auckalnd i 4 nätter och åkte upp i Skytower, gick på New Zealand National Marintime Museum, War Museum (som innehöll väldigt lite om krig och mer om andra faktiskt roliga saker som en jorbävningsstimulator) och massa mer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sweet As!

Taupo!

Då har vi kommit hem ifrån vår nordö resa och herregud vad vi gjort saker! Jag har gjort saker jag aldrig trott jag skulle göra! 
 
Första stoppet var Taupo. Precis innan vi kom till Taupo stannade vi för ett fotostopp vid världens mest aktivaste vulkan (har utbrott ca. vart 3 år) och Mt Doom (bild 2) som är med i Sagan om ringen filmerna.
 
 
 
Efter det skrev vi på ett papper som sa att vi skulle hoppa fallskärm (Skydive) på 15000ft! Jag som är liiiite hjödrädd fattade inte riktigt vad jag gett mig in på men jag är väldigt glad att jag gjorde det och vi kunde inte ha haft bättre väder! Jag och Alexander blev filmade under hela färden och kameramännen var grymt coola! Ni kan se i början på videon hur de hänger utanför planet innan man hoppar. 
Det var en britt som också hoppade och han skrev Hi Mum på mina händer så försök hitta de ställen jag visar upp mina händer:
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander hoppade såklart också:
 
 
 
Sweet As!